Uitdagingen op de weg

door jul 8, 2021FBRK.0 Reacties

Uitdagingen op de weg

In het eerste jaar van mijn ondernemersreis liep ik tegen behoorlijk wat hobbels aan. Want hoe ga je het allemaal aanpakken als kersverse ondernemer? Ik kwam uit een vaste baan toen ik besloot dat ik voor mezelf verder wilde. Van een modezaak naar een kantoortje van 3×3 is wel even andere koek. Van altijd ruggespraak en collega’s om je heen word je teruggeworpen op jezelf en ben je zelf 100% verantwoordelijk voor al je acties.

Waar begin je?

Het wegvallen van een vast inkomen en jezelf een heleboel werk op de hals halen. Waar begin je in de vredesnaam aan? Was een veelgehoorde reactie uit mijn omgeving. Mijn vaste reactie was: “Alles wat je aandacht geeft groeit” Ik wilde Fabryk Design mijn volle 100% aandacht geven om zich te kunnen ontwikkelen. Dat lukte niet langer met een baan ernaast. Daarnaast was en is mijn focus altijd de lange termijn geweest. Niet snel een bedrijfje opzetten, geld verdienen en weer opdoeken. Nee, vanaf het begin was het voor mij duidelijk dat ik de wereld een stukje mooier wilde maken. Met onze designs maar ook door mensen met een beperking een kans te geven om mee te werken in het proces. Sytze, mijn man en steun en toeverlaat heeft mij altijd 100% gesteund en heeft de eerste vier jaar iedere avond en ieder weekend samen met Lars gewerkt aan, met en voor Fabryk Design.

Hoe heb ik het aangepakt?

Ik heb ontzettend veel gelezen en zoog alle info die ik online vond op als een spons. Nog voor ik startte heb ik een onderzoek gedaan naar de vraag en behoefte in de markt. Ik wist toen nog niet dat we een specialist zouden worden op gebied van wand en woondecoraties, maar ik wist wel dat we duurzame eyecatchers gingen maken met een verhaal. Ik ben letterlijk in de auto gestapt en heb winkels bezocht waar ik in de toekomst graag zaken mee zou willen doen. Ik kon zo mooi inventariseren of er vraag was naar onze producten. Podcast waren 5 jaar geleden nog niet zo upcoming als nu, maar wel keek ik veel YouTube filmpjes over ondernemers en las ik boeken over ondernemen en mindset. Niet alles past bij jou als persoon of onderneming, dus het is voor jezelf goed uitzoeken wat je wel wilt en wat niet. Wij (Sytze en ik) zijn opgegroeid met het credo dat van hard werken nog nooit iemand is dood gegaan. En dat je zelf voorop moest om de kar te trekken.

Energie verdelen en een gezin

Van hard werken is inderdaad nog nooit iemand dood gedaan. Maar dat het je uit kan putten weet ik inmiddels ook. Want een fulltime onderneming die groeiende is, een huishouding en natuurlijk twee opgroeiende kinderen is geen kattenpis. Het is dan ook echt belangrijk om je aandacht en energie te verdelen. Want als je batterij leeg raakt….. Ik wilde nooit toegeven dat het “teveel” was. Zolang ik maar knetterhard door bleef gaan dan was er niets aan de hand, dacht ik.

Dat deze formule niet werkt heb ik ook zelf moeten ervaren. Want hoeveel mensen ook tegen je zeggen dat het te gek gaat, je moet het eerst zelf ervaren. Gelukkig was ik er op tijd bij en kon ik op tijd mijn batterij weer opladen. Ik weet nu hoe belangrijk het is om jezelf af en toe ook een pauze te gunnen, even ademhalen en om te evalueren hoe het nu gaat en hoe jij en je bedrijf ervoor staan.

gezellig-wonen-met-het gezin
Blijven dromen

Zonder wrijving geen glans, je moet door de zure appel(s) heen bijten om de volgende stap te bereiken. Meestal voelen dit soort beslissingen heel oncomfortabel, omdat het nieuw terrein voor je is en er dus nog niet bekend mee bent. Na verloop van tijd merk je dat je deze hobbel ook weer de baas bent en zo groei je stap voor stap verder. Luister goed naar professionals uit je branche en doe er je voordeel mee.

Ik heb nog zoveel plannen voor de toekomst, een eigen winkel? FBRK-Werkt uitbreiden, Europa veroveren…. Op mijn longlist staan nog een heleboel wensen en dromen. Stap voor stap werken we hiernaartoe. First things first! Ook dat is een leerpuntje, het liefst wil ik alles snel en nu meteen. Gelukkig word ik hierin teruggefloten door mijn collega’s of coach.

Blijven innoveren

Continue zijn we bezig om ons bedrijf duurzamer te maken om onze footprint zo klein mogelijk te houden. We werken al met gerecyclede materialen en ons inpakmateriaal is afbreekbaar. Door deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt mee te laten werken in ons bedrijf geven we iedereen een kans op een plekje op de arbeidsmarkt.

De designs die tot stand komen zijn afgestemd op de trends en onze doelgroepen, maar we proberen altijd een tijdloos element te verwerken in onze producten. Zo hopen we dat de designs van Fabryk jaren meegaan in het interieur van onze klanten. Een leuk voorbeeld hiervan zijn de houten bloemen. Zet ze solitair in een vaas of verwerk ze in een bos droogbloemen. De mogelijkheden zijn eindeloos en toepasbaar op diverse plekken in je woning. Naast de houten bloemen hebben we nu ook bloemen van cortenstaal. Door de invloeden van het weer kleuren de droogbloemen binnen een paar weken naar een prachtige roodbruine roestkleur. Studenten van diverse opleidingen werken mee aan collecties die tot stand komen. Hoe fantastisch is het om als student je eigen designs te mogen ontwerpen en deze vervolgens in diverse landen en winkels terug te vinden!

Fabryk is nog lang niet uitgespeeld, de komende 5 jaar is nog een grote verrassing maar een ding weet ik zeker, het wordt weer een geweldige reis!